Varg – hund

Med på kursen är den här vackra hunden! Med det passande namnet Varga :)

20120928-183303.jpg

En American Wolfdog. Har hört om rasen tidigare men det är första gången jag ser och träffar en på riktigt. Tycker den påminner enhel del om Flx i kroppen ;)
20120928-183316.jpg

Intresserad som jag är sökte jag lite info om rasen, hittade det här:

Vad är en American Wolfdog : American Wolfdog är inte en varghybrid ( highbride betyder konstgjord på engelska ) Efter det måttet så är alla raser hybrider. American Wolfdog är en konstulation av White German Shepards (Schäfer) Malamut German Shepards och Mackenzie wolf – polarvarg (Canis lupus arctos)

Det finns tre raser av wolfdogs i Sverige :

Tjeckisk Wolfdog
Sarloos Wolfdog
American Wolfdog

De två förstnämda är godkända i Svenska Kennelklubben (Blev detta genom EU)

American Wolfdog härstammar från Nordamerika tidigt 1600- tal.(Googla på Wolf Crossing)

American Wolfdog är en Ur-hund med ett starkt kropsspråk och avlad för att vara en sund och frisk hundras som knyter mycket starka band till sin ägare. När man talar om wolfdogs talar man om F1,F2,F3,F4,F5 osv. Detta innebär hur många gennerationer från varg hunden är. I Sverige är det tillåtet att ha fem gennerationer från varg.

När du har en American wolfdog kommer du med all sannolikhet att få frågan hur många % innehåller din hund. Jag går ogärna in på % för det kan vara mycket missvisande, men jag skall ändå göra det.

Om en 100 % varg och en 100 % hund får avkomma då blir avkomman 50 % varg och 50 % hund. Om man sedan parar en 50 % wolfdog med en 100 % varg då får man en avkomma som blir 75 %. Får två 75 % wolfdogs avkomma så blir avkomman 75 % osv.
Det här handlar om genetik och det innebär inte att alla valparna i en kull blir 75 % en del får mer hund gener och en del mer varggener och detta har inte med utseende att göra utan med beteende. (Googla på Starcross wolves)

Genom selektiv avel har man kunnat bevara varggenerna och fått en domesticerad wolf.

Alla hundar härstammar från vargen. Den enda skillnaden mellan dem (förutom utseende och temperament) är det antal gennerationer från ren varg.
Den ursprungliga schäfer stamboken Zuchtbuch Deutche Schaferhunde (SZ) visar flera rena vargar har använts, för att skapa rasen och det är ungefär 90 år sedan.
Liknande händelser har avslöjats i Malamutes, Huskis, belgisk vallhund.

Vad är då en American Wolfdog : Först och främst en familjehund. Du kan träna agilliti, lydnad, sök. (vargen har 20 %större hjärna än hunden och 200 % större luktsinne än hunden) Denna hundras är mycket lämpad som sökhund. Är du rätt ägare, kan du nå långt med denna ras.
American Wolfdog kan vara lite blyg och reseverad mot främlingar men är mycket trogen sin familj och flockledare.

Tikarna löper bara en gång om året till skillnad från vanliga hundraser som löper två gånger om året.

Textenr från den här sidan: americanwolfdogforever.com

5 reaktion på “Varg – hund

  1. om en hund och en varg(grey wolf) parar sig blir det alltid en varg då vargens gener är dominanta över hundens. hybrider kan därimot bära på de resissiva generna och om två som gör det parar sig finns chansen(grovt räknat 25%) att dom får en avkomma som har 2 uppsättningar av de resissiva generna. Och först då har du en hund. Allt innan det är en varg. En av orsakerna till att hybrider är förbjudna i Sverige antar jag. Vilda djur bör få vara vilda :(

  2. Hej! Ville tilllägga att en American wolfdog inte ska klassas som försiktig med främlingar för det stämmer inte alls på min hund eller hennes syskon o föräldrar. Det där handlar mer om ur du uppfostrar hunden eller olika personligheter på hundarna. Min Freja älskar främlingar och vi får träna hårt på att hon inte ska springa fram till främlingar o attackera dem med pussar :’ )

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>